Category: Cara stadium masalah fuel pump waja

Cara stadium masalah fuel pump waja

Display results as : Posts Topics. Advanced Search. You are not connected. Please login or register. Message [Page 1 of 1 ]. Permissions in this forum: You cannot reply to topics in this forum. Posts : 8 Join date : Kalau fuel pump rosak, nak test senang saja, buka fuel hose kat fuel rail tu dulu kalau tak bersembur minyak maknanya fuel pump tak pump petrol lah tu Ini cara Gurkhaada cara professional, cabut fuse ECU start sampai agak kering, masuk fuse balikdan start Tapi tak semestinya fuel pump tu rosak.

Angkat kerusi belakang tarik carpet kat bawah kaki passenger belakang drebar, nanti akan jumpa satu connector 4 pin confirm Made in China 3rd grade punya. Nak selamat tukar connector yang high grade sikit, mana-mana 4 pin connector kat jalan pasar dah lebih baik dari yang original punya. Masa jadi kat saya dulu emergency punya pasal saya bypass saja connector tu pakai wayar plug rumah yang besar beli kat kedai hardware tempat kereta rosak dan pakai black tape saja.

Yang tu saja pun dah cukup, tapi nampak hudoh sangat lah!! Jadi fuel pump saya ni dah pakai sejak May dari barukm dah! Yang saya beli sebab ingat kena tukar pun dah simpan 3 tahun kat dalam boot lah!! Itulah nak share dengan sahabat sahabat yang belum pernah tukar fuel pump tu supaya sentiasa bawa 3 inci wire gauge 12 Wire 3 pin plug dah Ok lahplier dan black tape. Kalau tak ada masaalah connector ini maka confirm lah fuel pump rosak. Nak tau wire power mana satu pakai test lamp cucuk masa start keretayang menyala tu lah power cable.

cara stadium masalah fuel pump waja

Tapi kalau dah nampak pin warna hitam macam arang tu,yang tu lah dia. Nak tumpang tanya macam mana nak upload gambar,ikut lojik pakai Host an Image lahdah buat tapi gambar tak nampak pun. Mungkin saya sorang tak nampak kot.

cara stadium masalah fuel pump waja

Saya nak test upload lagi skali ni. Posts : 2 Join date : Posts : 47 Join date : Posts : 1 Join date : Ok dah tau cara upload dah.Sapa2 ada masalah dengan keta yang dok dekat dengan lokasi tu boleh jumpa dia. In shaa allah dipermudahkan. Terbaik bos boleh tambah ilmu siap ada gambar sangat membantu kalau ada angaran harga lagi perfect bos. Contact Privacy Policy Disclaimer Terms. Kongsikan :. Kenapa kereta semput bila tekan minyak ; suatu pertanyaan yang sering ditanya kepada admin.

Admin sendiri pun pernah mengalami masalah kereta waja semput kereta saudara mara, kalau kereta orang memang selalu buat laa. Memang ramai yang mengalami masalah seperti ini.

Masalah semput adalah suatu masalah yang biasa berlaku. Tanda spark plug kereta rosak, tanda distributor rosak adalah merupakan tanda-tanda yang biasa berlaku. Selain dari itu juga masalah pada fuel filterfuel pumpinjector atau karburetor juga sering menjadi penyebab kepada masalah ini. Kebiasaannya ia bukanlah suatu masalah yang besar atau serius.

Namun jika dibiar berpanjangan dikhuatiri akan mendatangkan masalah-masalah yang lain pula. Dengan bahasa mudahnya, kebiasaannya masalah ini disebabkan oleh segala sesuatu yang berkaitan sistem pencucuhan ignitionatau segala sesuatu yang berkaitan sistem bahan api fuel systematau segala sesuatu yang berkaitan sistem pengambilan intake system.

Dimudahkan lagi, sistem pencucuhan adalah segala sesuatu yang berkaitan api pada spark plugmanakala sistem bahan api adalah segala sesuatu yang berkaitan suapan petrol ke enjin, manakala sistem pengambilan pula adalah segala sesuatu yang berkaitan kemasukan udara ke dalam silinder.

Kebiasaannya sistem pencucuhan berkaitan bateri, wiringsuis ignitionecusensordistributorcoil packhigh tension cable dan akhir sekali spark plug. Perlu diingat kembali, proses mengenal pasti masalah dimulai dari bahagian yang mudah dan bernilai rendah dahulu.

Berikut disenaraikan kemungkinan penyebab-penyebab yang berkaitan.

Algebra 1 review pdf

Tanda spark plug kereta rosak lihat google images Masalah kabel spark plug lihat google images Seiring perjalanan masa, kerosakan, kehausan dan penurunan prestasi akan berlaku. Tanda distributor rosak lihat google images Tidak mengira sama ada distributor mekanikal contact point mahupun elektronik. Bagi distributor mekanikal, masalah berkaitan contact point dan condenser capacitor yang sering terjadi.

Manakala bagi distributor elektronik, masalah berkaitan ignition coil binaan dalam yang sering berlaku kalau rosak, kena tukar seketul.

Tanda coil plug kereta rosak lihat google images Apabila coil mulai bermasalah, maka kesannya spark yang terhasil pada plug akan terganggu. Masalah penapis udara air filter tersumbat lihat google images Sekiranya air filter digunakan terlalu lama, masalah tersumbat biasa terjadi. Air filter yang tersumbat juga akan meningkatkan penggunaan bahan api.

Masalah fuel filter tersumbat lihat google images Kebiasaannya masalah tersumbat akan terjadi.Malaysia belum ada protocol OBD. Kalau ada OBD, scan tool akan menjadi murah. Di Malaysia hanya scan tool berharga RM Scan tool USA tak boleh guna di Malaysia.

Salam sejahtera. Beberapa hari lepas, saya mencuci throttle body dan secara tidak sengaja telah mengubah tetapan asal biss screw waja 4g18 saya. Isc servo masih ok selepas diuji rintangan menggunakan multimeter. Ada apa2 tips untuk menetapkan semula biss screw tanpa MUT? Terima kasih dan semoga bermanfaat utk pembaca blog yg lain. Cuba tanggalkan kabel negatif bateri selama 30 saat dan pasangkan semula. Gunakan inductive tachometer dan clamp pada cable spark plug 1.

Pusingkan speed adjusting screw arah lawan jam sedikit demi sedikit sehingga rpm mencapai rpm. Penyaman udara hendaklah dimatikan senasa pelarasan dibuat. Tahniah kerana berjaya menyelesai masaalah kereta saudara. Sekadar berkongsi pengetahuan dan pengalaman :. Saya fikir, cuba gantikan beli Ignition coil dengan yang tulen dan boleh didapati dari Proton Service Centre.

Kadangkala ignition coil yang dibeli di kedai alatganti luar tidak menepati spesifikasi. Mungkin masaalah enjin semput ada berkaitan dengan masaalah ignition coil. Periksa juga masaalah fuel system. Saya ada waja auto. Kemungkinan cecair pembersih tersebut terkumpil ke dalam intake manifold. Cecair pembersih adalah sejenis bahan mudah terbakar yang boleh memangkin proses pembakaran di dalam enjin.

Secara tidak lansung RPM enjin meningkat seolah-olah enjin mendapal tambahan bekalan bahanapi. Tekan accelarator pedal untul meninggikan RPM enjin supaya cecair tersebut cepat terbakar.

Cuba periksa kembali dan pastikan cecair tersebut tidak terkumpul di dalam intake manifold.

Penting! Ketahui Tanda-Tanda Amaran Fuel Pump Rosak

Jika perlu buka kembali throttle body. Saya fikir kemungkinan fuel filter tersumbat. Selain dari itu cuba bersihkan throttle body. Jika throttle body kotor, enjin pun mudah mati.

RPM waja saya berada dlm Bila on aircon turun ke rpm. Mcmna nak adjust? Aircond perlu diOFFkan semasa pelarasan. Bersihan throttle body juga. RPM semasa aircond diONkan adalah dalam lingkungan Tandakan kedudukan asal speed idling screw dengan marker pen. Jika tiada perubahan pada idling speed semasa aircond diONkan, kemungkinan throttle body perlu diganti.It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy.

I've read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

My page :: more info. Superb post however I was wondering if you could write a litte more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it! Feel free to visit my web blog: website. Masalah nk bukak fuel pam waja. Jika mahu memanjangkan jangka hayat fuel pump. Did fuel pump have relay? How do we know is relay breakdown not fuel pump!!!

Did u know where is the relay located? Kereta waja selalu problem fuel pump ni. Problemnya dekat connector yg terletak di bahagian penumpang belakang driver. Buang je socket tu. Buat direct connection samada pakai wire connector atau ikat je wire tu. Aku sambung guna soldering. Pastu balut solartape. Kalau nak tahan lama atau meter minyak tanak problem, baik beli yg branded. Skang waja 1. Bahaya tau DIY tukar fuel pump ni.

9 Langkah Pemeriksaan Penyebab Fuel Pump Toyota Avanza/Daihatsu Xenia Tidak Berfungsi

Yela minyak kan mudah terbakar. Brand Denso memang cam haram.Ini adalah Fast Idle Valve rosak? Bagaimana saya boleh selesai masalah ini. Nak tukar keseluruhan throttle body? Estimate berapa harga? Jika Fast Idle Valve rosak, idling speed adalah tinggi. Saya fikir masaalah enjin mati diwaktu mungkin disebabkan fuel regulator rosak atau pun fuel filter tersumbar. Adalah lebih baik fuel system dibuat pemeriksaan tekanan minyak petrol.

Travis scott download

Saya fikir lebih baik buat di Proton Service Center. Disitu ada perkakas yang lengkap dan juga factory scantool. Minta mereka buat perkara berikut : 1.

Indoor motocross ohio

Check Idling Speed 2. Check Ignition Timing 3.

Intel stock fan speed

Check Fuel Pressure. Perkara tersebut perlu berada pada specsifikasi yang betul. Semasa enjin mula dihidupkan diwaktu pagi, perhatikan berapa lama masa diambil untuk idling RPM stabil kepada rpm tanpa penyaman udara dihidupkan. Biasanya masa yang diambil untuk idling RPM stabil tidak melebihi 5 minit. Jika masa yang diambil melebihi 5 minit, kemungkinan fast idle valve di dalam throttle body ada masaalah ataupun gasket inlet manifold bocor. Pastu sy reset ecu dgn cara cabut bateri pastu psg kn blik.

Salam tuan. Kereta saya waja dulu pernah jadi bila start RPM naik tinggi dan bila saya berhenti di traffic light ia akan mengaum semula sampai saya tak perlu tekan minyak utk ia jalan. Saya just buat tuning di bengkel biasa je cuba selesaikan masalah tu. Saya tak terfikir pulak mengenai Fast Idle Valve rosak ke apa. Adakah ia masalah itu sbenarnya?

Update bios without cpu gigabyte b450

Lepas daripada tuning, mula-mula tu kereta ok dan masalah kereta mengaum tu xberlaku lagi, tapi lama-kelamaan ia bermasalah macam mslh dalam komen ni, pusingan enjin tak tarik tinggi dan saya terpaksa tekan pedal minyak utk seketika supaya kereta tak mati. Saya pernah tuning bbrp kali ttp kereta ok sebulan dua je kemudian masalah sama berulang. Kalau saya buka aircond masa tgh jalan, saya tekan clutch utk tukar gear, mesti kereta akan mati wlpn saya dh on the road lbh dari sejam enjin dh panas.

Kalau 5 minit je saya panaskan kereta mmg bila jalan wlpn xbukak aircond kereta akan mati bila saya tekan clutch nak tukar gear. Saya harap tuan blh bantu saya dalam masalah ni. Oh ya tuan, lupa nak bgtau masalah ni bukan waktu pagi je berlaku tp setiap kali saya nak hidupkan kereta lepas enjin telah sejuk.

Tak kira pagi petang atau malam wlpn saya dah pernah hidupkan kereta sebelumnya. Pomen pernah tukar ISC Valve tp tak jadi elok pun, ada yg cadang servis throttle body. Saya harap tuan blh bg penyelesaian yg terbaik sbb benda ni dh berlarutan lama.

Saya fikir cuba pinjam throttle body dari kereta kawan untuk dibuat ujian. Jika telah dikenalpasti throttle body benar-benar rosak, barulah diganti baru. ISC servo motor dan stepper motor benda yang sama ke?

Adakah ISC servo motor ada dijual dikedai spare part dan boleh dipasang sendiri?Post a Comment. Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Apakah yang ingin saya perkatakan mengenai proton waja? Sebenarnya saya amat berminat mengenai isu pembuka pintu bagi waja yang mudah patah. Sebenarnya saya sudah banyak kali menggantikan pembuka pintu bagi waja,dan apa yang saya dapati plastiknya amat nipis dan kecil.

Selain daripada itu faktor cuaca juga boleh mempengaruhi,ini kerana apabila kereta terdedah pada cuaca yang panas,boleh menyebabkan plastiknya menjadi rapuh dan mudah patah. Tetapi cara untuk mengelakkannya daripada berlaku adalah dengan membuka perlahan-lahan dan lemah lembut.

Selain daripada itu power window juga selalu juga meragam.

cara stadium masalah fuel pump waja

Untuk menggantikannya juga agak rumit selain daripada kos yang agak tinggi. Apa yang saya lihat,Board di dalam pintu sebenarnya mudah patah kerana binaannya agak nipis. Untuk model waja yang baru,saya masih belum terima kes,dan mungkin proton telah menggantikannya dengan bahan yang tahan lama.

Bagi Fuel Pump juga perlu digantikan yang baru di antara 2 tahun penggunaan. Saya pernah menggantikan beberapa buah fuel pump bagi waja dan semuanya usia sekitar 2 tahun.

Masih muda lagi kan? Sila rujuk manual book untuk memastikan waktu penukaran komponen. No comments:. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom.About Mr Geo He is a freelance writer who perpetuates his writing for the references and the goodness of others.

Post a Comment Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed. Ini rahsia cara berniaga di Shopee yang perlu anda tahu! Tips percuma ini amat berharga jika anda benar-benar serius berniaga di Shopee.

Mr Geo May 25, Tips Kenderaan.

Masaalah Connector Fuel Pump DIY

Fuel pump berfungsi sebagai alat untuk mengepam bahan api daripada tangki minyak ke enjin kenderaan. Oleh itu, hal yang paling membimbangkan adalah apabila fuel pump tidak berfungsi dan ia adalah satu berita yang buruk. Kita harus membiasakan diri untuk mengenalpasti tanda-tanda fuel pump rosak dan, dengan cara ini, anda boleh menangani masalah sebelum terlambat. Berikut adalah tanda-tanda yang dikenlpasti memberi petunjuk fuel pump anda mengalami masalah. Jika anda melihat tolok suhu meningkat secara tiba-tiba yang boleh dilihat pada meter kenderaan anda, ia meramalkan terdapat masalah pada fuel pum kereta anda.

Anda lihat semula tolok tekanan fuel pump kereta anda adakah minyak pada kereta anda sama dengan tolok tekanan minyak yang boleh dilihat pada meter kenderaan anda. Jika tolok tekanan fuel pump mengalami masalah, meter minyak menunjukkan tahap minyak yang tidak betul.

cara ganti fuel pump p. wira & test fuel pump

Ini boleh dilihat apabila anda memandu kenderaan anda dan meter minyak akan memberi isyarat minyak penuh dan pada satu ketika pula, ia memberikan isyarat meter minyak anda telah berkurangan.

Semasa kereta sedang mendaki bukit ataupun sedang mengangkat sesuatu yang berat, tiba-tiba kereta anda mengalami kehilangan kuasa atau daya pecutan hilang, ini disebabkan fuel pump mengalami masalah disebabkan bahan bakar tidak sepenuhnya ke enjin. Semasa memandu kenderaan dengan pemanduan yang normal serta kelajuan yang konsisten, tiba-tiba kereta bergerak laju seolah-olah melonjak ke hadapan sedangkan anda menekan pedal minyak seperti biasa. Ia disebabkan oleh rintangan yang tidak normal di dalam motor pada fuel pump.

Bagi pemandu yang mengabaikan tanda-tanda yang dinyatakan ini, selalunya berakhir dengan enjin kereta mereka sukar untuk dihidupkan. Bila fuel pum kenderaan benar-benar rosak, minyak tidak akan dapat disalurkan ke bahagian enjin. Read more. Posted by mr geo. Subscribe via email. Labels: Tips Kenderaan. No comments:. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom. Popular Posts This Week.

Tafsir Mimpi Lipan. Apakah maknanya jika anda bermimpi lipan? Mimpi lipan memberi gambaran atau kepercayaan bahawa setiap manusia takut dan berusaha untuk meng Apa yang harus anda lakukkan sekiranya kad ATM Maybank anda hilang atau tercicir?

Hal ini tentunya menjadikan anda akan merasa panik bukan? Bagi anda yang baru pertama kali menggunkan kad Maybank atau mungkin sebelum ini tidak pernah menggunakan perkhidmatan bank ini tentunya an Bila tibanya anda mengalami demam atau selesma atau apa-apa yang membuatkan ada tidak mempunyai selera untuk makan ataupun anak-anak anda Tahukah anda, clutch plate adalah antara bahagian yang paling penting sekali dari kenderaan andatanpa itu, anda tidak boleh menukar anta


Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *